Jurnal de consilier local – săptămâna 203

Am trăit săptămâna asta ceva ce nu credeam că se poate întâmpla în România anului 2024. Să vă povestesc.

A început luni școala și așa cum era de așteptat problemele au explodat în fața autorităților care au încercat să minimizeze efectele șantierelor începute în toate unitățile de învățământ în același timp. Pentru că toată lumea cerea răspunsuri, noi, consilierii USR,  am convocat conform Codului Administrativ o ședință de Consiliu Local Extraodinară în care să discutăm aceste probleme de interes local. Ședința trebuia să aibă loc vineri la ora 11:00. Am solicitat situația infrastructurii școlare la unitățile de învățământ de pe raza Sectorului 3:

  • lista cu școlile în care se desfășoară lucrări cu data de început și cea preconizată pentru finalizare, cine execută aceste lucrări și mai ales, cum este afectat procesul educațional de aceste lucrări.
  • ce lucrări sunt programate a începe în 2024-2025, tot așa, cu data de început si cea de finalizare, cine urmează se execute acolo unde se știe deja și cum va fi afectat procesul educațional.
  • lista școlilor care învață în 3 schimburi și au redus pentru asta durata orelor de curs și a pauzelor, precum și motivul pentru care au recurs la această soluție.
  • și cel mai important punct de discutat era să aflăm soluțiile propuse de aparatul de specialitate și primar pentru desfășurarea orelor de curs în condiții normale (ore de 50 minute cu pauze de 10 min, siguranța elevilor în unitățile de învățământ, reducerea nivelului de zgomot pe durata cursurilor, reducerea nivelului de poluare provenit de la șantierele din proximitatea elevilor și altele).

Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 203

Jurnal de consilier local – săptămâna 202

Trec săptămânile și mai repede decât ne-am așteptat, a trecut și vara. Și mai important decât asta e faptul că luni începe un nou an școlar, iar străzile și magazine au avut alt vibe săptămâna asta. Din păcate școlile nu-s chiar pregătite să-și primească înapoi elevii, dar vorbim noi și despre asta.

Pentru început vreau să vă spun că luni am primit un convocator pentru o ședință extraordinară cu un sigur proiect. E vorba despre aprobarea unui parteneriat între sectoarele municipiului București care să permită Bucureștiului să participe la Misiunea Oglindă a Misiunii UE ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” (M100).

Adică, în perioada iunie-septembrie 2024, urmare a unui apel deschis de propuneri de proiecte derulat la nivel național, 10 orașe vor fi selectate printr-un proces competitiv în cadrul inițiativei M100. Participarea la acest program va da posibilitatea orașelor alese din România de a genera schimbări pozitive și pe termen lung. Vor beneficia de oportunități pentru a-și îmbunătăți impactul asupra mediului și de a-și construi comunități durabile și implicate. Evident, proiectul a fost aprobat miercuri.

Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 202

Jurnal de consilier local – săptămâna 201

Stau pe un fotoliu din acela de puf în Piața Constituției cu bicicleta lângă mine. Am la gât o medalie de participare semn ca am terminat cursa și n-am greșit cine știe ce le traseu. E 8:30 duminică dimineața și e o atmosferă tare frumoasă acum  aici în fata clădirii parlamentului, Sunt oameni. Mulți sportivi, e adevărat, dar suntem și noi, amatorii de sport bucuroși că putem îmbrăca din când în când un tricou de concurs. M-am gândit să profit de timpul acesta de recuperare după cursă și să scriu jurnalul de săptămâna asta. Am avut două ședințe de Consiliu Local săptămâna asta, luni și miercuri.

Luni au fost câteva proiecte legate de școli care au fost toate votate. Cel mai important pentru părinții și elevii din sectorul nostru a fost aprobarea proiectului de derulare și finanțare a programului ”Școala după Școală” pentru un număr de 7500 de elevi. Anul acesta până acum avem 27 de unități de învățământ în care se va desfășura programul (sunt aprobări date de inspectorat). faptul că încă avem șantiere în multe unități de învățământ a făcut imposibilă desfășurarea programului în unele școli, mai ales că sunt unele în care orele copiilor vor fi micșorate pentru a se putea desfășura măcar învățământul obligatoriu, ce să mai discutăm de Școala după Școală…

Miercuri a fost ședința ordinară de Consiliu Local și chiar dacă unele PSDNL a votat cot la cot și-au trecut niște proiecte pe care până acum nu le-au votat, dar am reușit totuși să oprim votarea a două proiecte legate de urbanism, v-am tot zis de ele, unul e un plan aberant de urbanism inventat de Negoiță și criticat de toți specialiștii care nu-s ombilical legați de el, iar celălalt este o construcție într-o zonă deja aglomerată care a fost de multe ori pe OZ, de-acum au început să și expire din actele cu care se prezintă.

Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 201

Jurnal de consilier local – săptămâna 200

Uite că a venit și ziua jurnalului cu nr. 200, dar n-am de gând să fac acum vreun bilanț sau ceva, că nu e încă momentul. Dar, recunosc, să văd 200 acolo, mi se pare mult. Săptămâna asta o vom lua pe zile, n-am mai făcut asta de ceva vreme și îmi era dor.

Luni -Trebuia să începem ziua cu o ședință extraordinară pe care am hotărât împreună cu colegii mei să o boicotăm. Aveam pe ordinea de zi aceleași proiecte revenite iar și iar fără explicații sau răspunsuri la întrebări. Și pentru că pe lângă noi, cei din grupul USR, au mai fost și alți consilieri care au considerat bătaie de joc acest mod de lucru al primarului, ședința nu a avut cvorum și nu s-a ținut.

Marți – A fost ziua în care am vorbit despre pensii. Nu despre cele recalculate, cum poate v-ați gândi, ci despre vârsta de pensionare și actele necesare întocmirii unui dosar de pensie. Una din doamnele de la noi de la firmă a împlinit anul acesta 63 de ani și a mers la Casa de Pensii pentru a se interesa despre cum să completeze dosarul și unde să-l depună. Am aflat astfel fiecare dintre noi câți ani mai avem până la pensie, ne-am calculat și vechimea și ne-am verificat actele (am aflat cu ocazia asta că nu mai știu unde îmi este Cartea de Muncă).

Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 200

Jurnal de consilier local – săptămâna 199

Vă spuneam săptămâna trecută că urmează o ședință cu 17 puncte și vă prezentam eu acolo pe scurt care sunt acestea.

Cel mai toxic dintre ele, proiectul cu numărul 5, cel legat de un regulament de urbanism izvorât din puțul gândirii primarului nostru care nu vede decât căi de a-și crește averea, a stârnit, cum era și firesc, discuții aprinse în cadrul ședinței de Consiliul Local care au  dus la închiderea ședinței, fără ca acest punct sau cele care urmau după el să fie supuse la vot.

Ceea ce, evident, înseamnă că noi am primit o nouă convocare și vom avea o nouă ședință ordinară mâine la ora 10:00. Partea bună e că punctul acela cu regulamentul a dispărut, și vă spuneam atunci că eu nu-mi dau cu părerea pe chestii de urbanism, pentru că deși am tot citit și în mare știu regulile pentru dezvoltarea armonioasă a unui oraș, prefer să țin cont de părerea specialiștilor în domeniu. Care specialiști s-au exprimat și de data aceasta și ne-au spus așa: Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 199

Jurnal de consilier local – săptămâna 198

Gata concediul, de mâine ne întoarcem la lucru. Tot mâine avem și prima ședință de comisie pentru ședința de Consiliu Local pe care o vom avea marți. Am primit convocatorul miercuri și va fi o ședință cu 17 puncte, dintre care 7 proiecte au deja avize de la comisiile de specialitate pentru că nu e prima dată când sunt pe ordinea de zi.

Dar hai să trecem rapid prin proiecte că poate e ceva ce vă interesează și pe voi:

1 – Înființarea de activități finanțate din venituri proprii de unitățile de învățământ. N-am înțeles încă exact de ce aprobăm asta, pentru că-s lucruri deja specificate în legea învățământului și nu mi se pare că proiectul are ceva specific.

Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 198

Jurnal de consilier local – săptămâna 197

Sunt în concediu prin vecini. Azi după masa de prânz, când toți ceilalți s-au pus la somnul de după-amiază eu am început să scriu. Nu cred că vă țin mult că nu-s mari noutăți de discutat, vreau doar să spun câteva cuvinte despre cum văd eu partea asta cu spălatul străzilor în general (da, știu că am mai scris, dar voi repeta până undeva acolo sus se va înțelege) și cu spălatul parcărilor în general.

Dacă strada ar fi stradă și parcarea parcare, spălatul ar fi ușor de programat si toată lumea ar fi mulțumită. Bine, aproape toată lumea, că știm sigur, vor exista mereu și nemulțumiți. Doar că la noi apare problema parcărilor a marginea șoselei/străzii și aici problemele devin complicate. Dacă parcarea poate fi curățată și de două ori pe an, strada trebuie spălată des. Cel puțin o dată pe lună. Da, știu că este acum un exces de zel din partea primăriei care promite spălatul parcărilor în fiecare săptămână, dar să fim sinceri, știm cu cine avem de-a face, nu va dura mult.

Și înainte de a va spune cum văd eu lucrurile, aș vrea să-i asigur pe toți cei care cred că noi, consilierii, am fost consultați în vreun fel în stabilirea felului în care să se facă această curățare a parcărilor, ei bine asta nu s-a întâmplat absolut niciodată în acest mandat. Și acum să vedem unde-i problema și cum scăpăm de ea.

Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 197

Jurnal de consilier local – săptămâna 196

Pentru mine e weekendul de dinainte de vacanță (da, aia de 5 zile) și sunt foarte multe de făcut. Prin casă, pe afară, prin dulapuri, prin frigidere, unde mai pui că au început și Jocurile Olimpice și cine mă cunoaște știe că îmi place sportul foarte mult, mai ales când îl practică altcineva.  Oricum, hai România!

Se încheie astăzi o săptămână grea. Cu vești nefericite despre oameni care ar fi putut fi, dar nu mai sunt, zile de lucru pline și când spun asta mă refer la faptul că ne-am întors în fiecare zi de la serviciu cu pachetul de mâncare neatins și cu cafeaua băută doar jumătate. Dar așa e mereu înainte de concediu, ne-am obișnuit. Dar hai să încercăm să o luăm pe zile, să vedem ce iese.

Luni – Am avut ședință la comisia pentru protecție socială. A fost online și oarecum scurtă, dacă nu luăm în calcul faptul că aplicația pe care se desfășoară ședințele astea uneori ne joacă feste și ba nu putem intra, ba nu ne auzim, ba nu-i auzim pe ceilalți. În fine, până la urmă ne-am auzit și toate cele  3 proiecte pe care le-am avut de discutat au primit avize favorabile.

Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 196

Jurnal de consilier local – săptămâna 195

Hai că dacă am suportat căldura până azi, de acum ne va fi mai ușor. Așa spun meteorologii și eu îi cred pentru că am nevoie de genul acesta de încurajări, pentru că sunt un om care nu se înțelege deloc cu căldura. Eu nu suport soarele nici pe malul mării, cu atât mai puțin la oraș în zile lucrătoare. Dar la mare tot mă duc, doar că peste vreo două săptămâni când vine și la noi concediul. Până atunci suntem aici și dacă am trecut săptămâna asta peste incendiile din IOR (mi se pare incredibil cum ne-am obișnuit cu ele și cum le tratăm ca pe ceva recurent) și peste scandalul făcut de Șoșoacă în Parlamentul European, vă anunț că la Sectorul 3 vom avea ședință de CL săptămâna viitoare, iar în convocatorul primit avem 55 de proiecte.

De când am primit convocatorul tot citesc din ele. Avem de toate, de la aprobări de credite, la rectificări bugetare, de la bani pentru biserici la modificări în organigrama primăriei, de la numiri de administratori în societățile primăriei, la prelungiri de contracte de execuție pe care le avem cu societățile primăriei. Avem mutarea primăriei si a DGASPC-ului și a Direcției de Evidență a Persoanelor în Hala Laminorul. Vă reamintesc că sediul Poliției Locale Sector 3 este deja acolo.

Revine pe Ordinea de zi transformarea parcului Pantelimon în parc tematic, au terminat cu Aqua Parcul (not) și acum vor să aducă și tiribombe de 58.783.035 lei. Vor să atribuie contractul către Algorithm Construcții, cei care aveau în administrare parcul si pana acum și n-am schimbat un leagăn în tot acest timp. Nu vă mai zic că n-au terminat aqua parc-ul promis de aproape un deceniu, că v-ați dat și voi seama de asta.

Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 195

Jurnal de consilier local – săptămâna 194

Despre ce altceva credeți că puteam vorbi astăzi dacă nu despre căldură? A fost rău săptămâna asta, va fi și mai rău zilele viitoare. Cu toate astea, am avut mai multe drumuri de făcut pe jos sau cu bicicleta ca în nicio altă săptămână din anul acesta. Dar nu mă plâng, eu am ales să fac asta, trăiască SPF-ul.

Nici acum n-am avut ședință (da, chiar așa, pe cine mai interesează acum ședințele?), dar aș fi apreciat mult fix acum niște măsuri de combatere a efectelor caniculei, cum ar fi fost niște cișmele global tap pe care am reușit să le bugetăm în 2021, dar care nu s-au realizat nici azi. Apropo de asta, uite ce scriam atunci în jurnalul de atunci, cel cu numărul 33.

Dar n-am ce spune, în Parcul Teilor, cel de pe Brățării, există o țâșnitoare care merge continuu (s-a stricat robinetul acela fragil), vă arăt și vă povestesc imediat și cum de am ajuns acolo pe caniculă.

Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 194